20 iulie 2009

Piercingul oral - o moda periculoasa pentru sanatate


Piercingul a devenit in ultimii ani o moda, mai mult, este chiar o forma de exprimare a personalitatii printre tineri. Piercingul pentru limba, obraji sau buze poate fi atractiv, insa putini stiu ca exista si riscuri foarte mari in ceea ce priveste sanatatea. Rana creata de piercing, cantitatea de bacterii din gura si introducerea altora odata cu bijuteria duce la cresterea riscului de aparitie al infectiilor. Cavitatea bucala contine milioane de bacterii si atfel piercingul oral poate provoca o infectie.

Medicii specialisti spun ca in primul rand, piercingul oral reprezinta un potential factor de risc pentru transmiterea hepatitei B si C si a virusului herpes simplex. De asemenea, datorita ranii create de piercing exista sanse ca bacteria sa intre in sange si sa duca la aparitia endocarditei (o infectie a valvelor inimii sau a stratului sau intern endocardul) la persoanele cu probleme de inima. Uneori pot fi afectate chiar si vorbirea, masticatia sau inghitirea. Aceste lucruri au loc pentru ca bijuteria stimuleaza producerea excesiva de saliva.

Persoanele cu piercing oral sunt mai expuse problemelor gingivale. Bijuteria poate veni in contact cu gingiile si poate produce ranirea sau chiar retragerea acestora. Acest lucru poate cauza chiar si pierderea dintilor, deoarece intrand in contact cu bijuteria, se pot crapa sau sparge.

Specialistii recomanda celor care insista sa aiba un piercing, sa fie in primul rand foarte atenti la salonul unde merg. Salonul trebuie sa aibe o igiena stricta, sa foloseasca produse de unica folosinta, sa aibe o zona speciala pentru piercinguri, iar personalul sa foloseasca manusi chirurgicale.

Perioada de vindecare a unui piercing in limba poate dura 4-6 saptamani, iar cel din buza 1-2 luni. Medicii specialisti spun ca in aceasta perioada trebuie sa se evite alcoolul, mancarurile picante, tari sau lipicioase si tutunul. De asemenea este recomandat ca dupa fiecare masa sa se foloseasca o apa de gura si sa se clateasca cavitatea bucala cu apa calduta si sarata.

In cazul in care apar scurgeri galbene sau verzi din locul piercingului, daca locul devine rosu si se umfla, apar sangerari sau chiar febra, trebuie consultat de urgenta un medic specialist. (Viviana Carstea)

Sursa: www.presaonline.com

Niciun comentariu: