29 august 2020

"Moda produselor bio" sau cum să avem un stil de viață mai sănătos

 

 
În România adoptarea unui stil de viață sănătos a devenit o modă în deceniul al doilea al acestui secol fiind promovat mai ales de către cei care în anii ’90 erau elevi sau studenți și de către cei mai tineri decât ei.  Afirmația ”moda produselor BIO” de fapt nici nu ar trebui să existe, căci produsele BIO nu sunt o invenție a secolului al XXI-lea, ele sunt de fapt produse obținute natural, așa cum a fost dintotdeauna.

Cu toţii vrem să avem un stil de viaţă cât mai sănătos şi încercăm pe cât posibil să mâncăm cât mai natural, însă stilul de viaţă bio porneşte de la tot ce avem în farfurie până la pasta de dinți cu care ne spălăm.

Produsele bio sunt produse naturale. Atunci cand alegem să renunțăm la produsele procesate de pe rafturile magazinelor, alegem de fapt să ducem un stil de viață mai sănătos. Iată ce înseamnă bio:

  • Legumele și fructele de cultură ecologică nu sunt forțate să crească folosind îngrășăminte chimice și nu contin metale grele provenite de la acestea. Gustul lor este mai accentuat și conțin mai multe vitamine și minerale decât cele crescute în medii fertilizate chimic.
  • Animalele crescute organic au mai mult spațiu, se hrănesc în mod natural, nu sunt tratate cu hormoni de creștere și nici cu antibiotice, pentru că nu se îmbolnăvesc atât de des. În schimb, carnea lor are un gust mai intens și este mai sănătoasă.
  • Detergenții clasici au în compoziție substanțe chimice care pot irita pielea, pot provoca alergii sau pot fi cancerigene. De celalaltă parte, detergenții bio sunt realizați din materii prime de origine vegetală, nu conțin sulfați și nu au efecte nocive.
  • Cosmeticele bio hrănesc și hidratează tenul, sunt mai prietenoase cu pielea și previn îmbătrânirea în mod natural.

Poate că produsele BIO sunt ceva mai scumpe decât cele convenționale, dar per total agricultura ecologică este mai ieftin de realizat dacă ținem cont de efectele dăunătoare asupra mediului și a sănătății noastre rezultate în urma proceselor convenționale de producție.

Dacă ne dorim o hrană mai sănătoasă și o viață mai bună, atunci ar trebui să ne gândim mai mult la stilul de viață pe care ne dorim să-l adoptăm în continuare prin alegerea conștientă a produselor bio.


Niciun comentariu: