7 octombrie 2011

Dieta Dukan - slabesti cat vrei si ramai asa!


In urma unei recomandari facute de o prietena, am decis sa urmez Dieta Dukan. Ceea ce m-a determinat in mod deosebit sa tin aceasta dieta a fost povestea unei fete care a reusit sa slabeasca foarte mult si sa-si mentina greutatea dorita.

Eu am vrut cu ardoare sa slabesc in jur de 4 kilograme si prin aceasta dieta pot spune ca am reusit si sunt foarte multumita de rezultatul obtinut.

Ca orice dieta, inceputul este cel mai greu, insa pe parcurs veti observa ca dieta devine un obicei si poftele nesanatoase dispar de la sine.

Pentru a nu mai amana foarte mult descrierea dietei, am sa mentionez in primul rand ca aceasta contine 4 etape, care trebuie urmate cu strictete.


Etapa 1 - Atac


Este una dintre cele mai importante etape si dureaza in functie de numarul de kilograme pe care doriti sa le pierdeti, astfel:

Cat dureaza aceasta etapa? 

Pentru cei care doresc sa piarda mai mult de 20 kilograme se recomanda intre 7 si 10 zile, dar nu mai mult de 10 zile.
Pentru cei care doresc sa piarda intre 10 si 20 de kilograme se recomanda o perioada de atac de 5 zile.
Pentru cei care doresc sa piarda mai putin de 10 kilograme se recomanda o perioada de atac de 3 zile.
Pentru cei care doresc sa piarda mai putin de 5 kilograme se recomanda o perioada de atac de 1-2 zile.

Ce alimente putem manca in aceasta perioada?

In aceasta etapa putem consuma alimente din 10 categorii, dintre care din cel putin doua categorii trebuie sa mancam zilnic.

Categoria 1 – Carnurile rosii cu putine grasimi:
  • Carnea de vita: se poate manca pe gril sau la rotisor (bineinteles fara nici un fel de ulei, unt, etc). Sunt permise doar bucatile de carne cu putine grasimi: file mignon, muschiul, dar evitand neaparat antricotul si coastele.
  • Vitelul: de aici este permis cotletul si ficatul (daca nivelul de colesterol vi-l permite).
  • Porcul si mielul nu sunt autorizate.
Puteti sa preparati aceste carnuri oricum doriti dar fara a utiliza urmatoarele: uleiuri, unt, crema, samantana, etc. Modul de pregatire recomandat este la gril, dar puteti de asemenea sa le pregatiti si la rotisor sau cuptor.

Categoria 2 – organele de animale:
  • Din aceasta categorie doar ficatul si limba sunt permise.
  • Se recomanda ficatul de vita, de vitel si de pui. Singurul dezavantaj al ficatului este faptul ca are foarte mult colesterol, deci pentru cei cu nivele de colesterol mari nu este recomandat sa consumati mult.
  • Sunt permise limba de vitel si de miel, deoarece sunt cele mai putin grase.
Categoria 3 – pestele:
  • Din aceasta familie de alimente sunt permise toate. Este de asemenea permis si pestele afumat, mai ales somonul afumat, dar si pestele in conserva atata timp cat este conservat in propriul sau sos sau intr-un sos de rosii, dar nu in ulei!
Categoria 4 – fructele de mare:
  • Sunt permise toate crustaceele: crevetii, crabul, homarul, langustele, langustinele, stridiile, midiile, molustele si cochiliie Saint-Jacques.
Categoria 5 – pasarile:
  • Toate pasarile sunt permise in afara celor cu ciocul plat adica: gasca si rata. Atentie! Singurul lucru care nu este permis pentru consum este pielea pasarilor, deoarece este extrem de grasa. Astfel, desi pasarile pot fi gatite cu pielea (puiul la cuptor, etc) trebuie sa indepartati pielea inainte sa le consumati.
  • Puiul este bineinteles recomandat, dar de evitat partile grase ale acestuia (aripioare, piele, etc). Cel mai sugerat este pieptul de pui.
  • Iepurele este un animal extrem de slab si puteti sa mancati orice portiune a acestuia.
Categoria 6 – delicatesele (mezelurile):
  • Se pot consuma toate delicatesele care nu contin multa grasime: de curcan, de pui, cele de filet de vita afumate (de gen carpaccio de vita, bresaola, etc).
  • Nu se poate consuma sunca decat daca o gasiti degresata.
Categoria 7 – ouale:

       Ouale pot fi consumate fierte sau gatite in omleta, dar fara a folosi ulei pentru pregatire. Pentru a gati fara ulei se recomanda o Folie Silpat de silicon.

Categoria 8 – lactate degresate (iaurt si branza cu 0% grasime)
  • Atentie! Pot fi consumate doar lactatele 100% degresate adica cu 0% grasimi. Lactatele demi-degresate nu sunt acceptate.
  • Laptele nu este nici acesta acceptat decat in cantitati foarte mici (adica putin lapte 0% in cafea) deoarece contine lactoza, adica zahar. Lactoza este eliminata atunci cand laptele este transformat in branza.
  • Deci puteti consuma iaurturi si branze cu 0% grasimi in cantitati nelimitate. Exista de asemenea pe piata si iaurturi cu 0% grasimi si indulcite cu aspartam, sucroza, etc – acestea sunt permise si ele atata timp cat bineinteles nu sunt indulcite cu zahar.
  • Exista de asemenea pe piata si iaurturi cu 0% grasimi, dar cu fructe – acestea nu sunt recomandate in perioada de atac dar pot fi consumate in cantitati reduse in restul perioadelor.
Si acum am ajuns la categoriile obligatorii din lista noastra:

Categoria 9 – un minim de un litru si jumatate de apa pe zi
  • Consumul de apa este extrem de important in regimul Dukan si de aceea un litru si jumatate minimum este obligatoriu. Resturile alimentare (deseurile) pe care organismul le creeaza atunci cand consuma grasimile trebuie eliminate. Singurul mod prin care acestea pot fi eliminate este prin consumul de apa.
  • De asemenea bauturile ca si cafeaua si ceaiul (cu putin de lapte 0% si indulcitori) si Coca Cola light si orice alte bauturi light (adica cu indulcitori nu cu zahar) sunt permise.
  • Este recomandat sa beti apa cu fiecare masa – la inceput, in cursul mesei si la sfarsit.
Categoria 10 – o lingura si jumatate de tarate de ovaz pe zi 

Extra Categorii:
  • Cafea si ceai oricat de mult doriti, dar indulcite cu indulcitori si nu cu zahar.
  • Cum am mentionat si mai devreme este permis putin lapte complet degresat pus in cafea sau ceai.
  • Zaharul este bineinteles interzis, dar indulcitorii cu 0 calorii de genul aspartamului, sunt permisi.
  • Otetul, ierburile (patrunjel, etc), usturoi, ceapa, boia si toate genurile de condimente sunt nu numai permise ci si recomandate deoarece vor ajuta sa imbunatateasca gustul mancarii.
  • Ceapa si muraturile sunt permise, dar in cantitati extrem de mici! (adica gen condimente nu legume).
  • Lamaia poate fi folosita doar in adaugarea de cateva picaturi si nu a intregii lamai.
  • Sarea si mustarul sunt permise, dar este recomandat sa nu folositi prea mult deoarece duc la retentia de apa.
  • Ketchupul nu este autorizat, deoarece in majoritatea cazurilor contine zahar. Daca gasiti ketchup fara zahar atunci puteti folosi putin.
  • Guma de mestecat este permisa, dar atata timp cat este fara zahar.
  • Toate uleiurile sunt interzise.
Activitatea fizica
In afara de consumul alimentelor descrise mai sus, trebuie de asemenea sa faceti si activitate fizica precum urmeaza: Sa mergeti pe jos, in mod obligatoriu, 20 de minute pe zi. 

Etapa 2 - Croaziera


Aceasta faza consta in alternarea a doua regimuri: unul de proteine + legume si unul doar de proteine precum in perioada de atac, pana cand ajungeti la greutatea dorita.

Ritmul de alternare intre regimul de proteine + legume si cel doar de proteine nu este fix ci depinde de la caz la caz. 

  • Persoanele care vor ca perioada de alternare sa dureze cat mai putin: daca doriti sa pierdeti mai putin de 10kg si de asemenea sunteti dispusi sa suferiti mai mult pentru ca pierderea sa fie mai rapida, se recomanda alternarea din 5 in 5 zile;
  • Persoanele care vor sa piarda mai mult de 10 kg: Optiunea de mai sus functioneaza OK pentru persoanele care nu trebuie sa piarda prea multa greutate, dar pentru cele care au nevoie de mai mult de 10kg este posibil ca regimul de mai sus sa fie prea greu de urmat pentru o perioada indelungata. Astfel, la fel de eficace, este si regimul de alternare de 1 zi. Deci o zi de proteine urmata de o zi de proteine + legume.
  • Persoanele care vor sa piarda mai putin de 5 kg: pentru aceste persoane care nu au nevoie sa piarda prea multa greutate mai este posibila si alternarea 2/5. Adica 2 zile pe saptamana de proteine pure plus 5 zile pe saptamana de proteine + legume.
  • Persoanele care vor sa piarda mai putin de 2kg: in aceasta categorie intra doamnele / domnisoarele care desi slabe, mai doresc sa piarda 1 kg / 2 kg de pe coapse, etc. In acest caz se poate urma alternarea 2/0: adica 2 zile de proteine pure (recomandabil lunea si joia) si restul saptamanii regim normal, dar fara excese.
Ce alimente putem manca in aceasta perioada?

Toate mancarurile care au fost permise in perioada de atac continua a fi permise si in aceasta perioada si fara nici un fel de restrictie in privinta cantitatilor. 

Legumele autorizate si legumele interzise in perioada de croaziera:

In zilele care constau in consumul de proteine + legume aveti dreptul sa consumati legume, gatite sau crude, la fel in cantitati nelimitate ca si proteinele indiferent de ora la care le consumati. Legumele permise sunt urmatoarele: rosiile, castravetii, ridichiile, spanacul, sparanghelul, prazul, fasolea verde, varza, ciupercile, telina, fenicul, toate tipurile de salata inclusiv andiva, vinetele, dovleceii, ardeii. De asemenea sunt permisi si morcovii si sfecla dar cu conditia sa nu le consumati la fiecare masa.

Sunt interzise alimentele amilacee precum: cartofii, orezul, porumbul, mazarea, fasolea si lintele. Bineinteles nu este permis avocado care nu este leguma ci fructa care este extrem de grasa. Anghinarea si tragopogonul sunt de asemenea interzise in aceasta perioada.

Taratele de Ovaz
In decursul perioadei de croaziera va trebui sa cresteti doza de ovaz de la o lingura si jumatate la 2 linguri pe zi.

Activitate fizica
Este oblogatoriu sa mergeti pe jos 30 de minute pe zi. In cazul in care greutatea dvs stagneaza timp de o saptamana, va trebui sa cresteti mersul pe jos la 60 de minute pe zi timp de 4 zile pana cand incepeti iarasi sa pierdeti greutate.

Cat timp dureaza aceasta etapa? 

Pentru persoanele care doresc sa piarda mai mult de 20kg aceasta perioada poate sa dureze in jur de 20 de saptamani – adica mai mult sau mai putin de 5 luni. Pentru persoanele care doresc sa piarda mai putin de 5kg este posibil sa dureze doar 3 saptamani. Pentru restul, durata va fi undeva la mijloc. In general, puteti sa va asteptati sa pierdeti in jur de 1kg pe saptamana.

Etapa 3 -  Consolidare
Principiul perioadei de consolidare este bazat pe faptul ca organismul nostru, din motive genetice sau doar din cauza ca petrecem o viata sedentara, si-a inscris in memorie dorinta de a se ingrasa si de a ajunge la greutatea pe care o aveati inainte de regim sau chiar mai mare. Astfel, scopul perioadei de consolidare este de a sterge aceste inscrisuri si de a obisnui corpul sa ramana la greutatea obtinuta.

Care este durata perioadei de consolidare? 

Durata acestei perioade este fixa: exact 10 zile pe kilogram pierdut.

Ce alimente putem manca in aceasta perioada?

In perioada de consolidare ca si in celelalte doua, va trebui sa urmati regimul cu absoluta strictete. Acesta consta in urmatoarele:

Proteine si legumeputeti consuma proteine si legume oricand, in orice cantitati, fara a alterna intre ele. Deja cunoasteti toate elementele permise in aceste categorii foarte bine.

O portie de fructe pe zi

Pentru multi dintre noi carora ne plac fructele, in sfarsit, avem voie sa le consumam. Dar, consumul acestora trebuie limitat la o singura portie pe zi.  

Toate fructele va sunt autorizate in cantitate de o singura portie pe zi cu exceptia urmatoarelor: banane, struguri, cirese si fructe seci (nuci, alune, arahide sau fistic) care nu sunt permise inca. 

Atentie! Puteti sa consumati o portie din fructele mentionate mai sus pe zi oricand dar nu seara!

Doctorul Dukan recomanda fructele in urmatoarea ordine (incepand cu cele mai recomandate la cele mai putin recomandate):
  • Cel mai bun este marul
  • Dupa vin capsunile si zmeura
  • Dupa pepenii
  • Grepfrutul si
  • In ultimul rand kiwi, para, piersica, caisa, nectarina si mango.
Doua felii de paine integrala de grau

Daca sunteti predispusi sa va ingrasati, Doctorul Dukan recomanda sa nu consumati paine alba in general. El recomanda consumul de paine integrala de grau care ajuta la sanatatea intestinelor.
Puteti consuma painea oricand, la mic dejun, pranz sau cina. Daca va place mult untul puteti de asemenea sa puneti niste unt degresat pe paine. Se poate consuma ca si sandwich cu mezeluri, etc.

O portie de branza pe zi

Sunt permise, in cantitatea de o portie pe zi doar branzele tari de genul Bonbel, Gouda, etc. Deci evitati toate branzele fermentate de genul camembert, roquefort si cele de oaie.
O portie pe zi inseamna aproximativ 40 de grame. Puteti sa le consumati oricand.
 
Alimente Amilacee

Cand va ganditi la perioada de consolidare, considerati-o a fi impartita in doua. Adica sa zicem ca ati pierdut 5kg in total, atunci perioada va fi egala cu 5*10 = 50 de zile. Impartita in doua, inseamna ca in primele 25 de zile sunteti in Perioada I si in ultimele 25 de zile in Perioada II.

In Perioada I, veti avea voie sa consumati o portie de alimente amilacee pe saptamana, in timp ce in Perioada II veti avea voie sa consumati doua portii de alimente amilacee pe saptamana.

Nu toate alimentele amilacee sunt permise. Aici este o lista a celor care sunt:
  • Pastele: o portie inseamna aproximativ 220 de grame. Incercati sa le consumati cu sosuri fara unt sau ulei – adica pe baza de rosii, ceapa, etc.
  • Cuscusul, mamaliga, bulgurul: o portie inseamna aproximativ 200 de grame pe zi. La fel, nu le consumati cu unt, smantana, etc.
  • Lentilele: o portie inseamna aproximativ 220 de grame. La fel, nu le consumati cu grasimi. Aceeasi cantitate este permisa si pentru mazare.
  • Orezul si cartofii: Orezul sa fie consumat de preferinta integral dar daca nu va place, si alb este permis. Sunt autorizate 150 grame de orez alb si 220 grame de orez integral. Cartofii pot fi consumati cu coaja sau fara atata timp cat nu sunt fripti. Doctorul recomanda sa uitati complet de chipsuri, deoarece sunt rele pentru sanatate si pline de grasimi.
In rezumat, puteti consuma o portie din alimentele amilacee listate mai sus pe saptamana in Perioada I si doua portii pe saptamana in Perioada II.

Noile carnuri:
  • Carne de miel – incercati sa mancati portiunile cele mai slabe ale mielului
  • Carne de porc – la fel, incercati sa mancati doar portiunile cele mai slabe
  • Sunca
In plus, in aceasta perioada de consolidare mai vine si partea preferata:

Masa de Sarbatoare

In Perioada I aveti dreptul la o Masa de Sarbatoare si in Perioada II aveti dreptul la 2 Mese de Sarbatoare pe saptamana. Si ca sa fim absolut clari, inseamna o singura masa (adica mic dejun sau pranz sau cina) nu o zi intreaga!
O masa de sarbatoare inseamna ca puteti manca orice doriti: un aperitiv, antreu si desert – fiecare consistand din absolut orice alimente. Exista doar doua conditii:
  • sa nu mancati niciodata mai mult de o portie. Adica sunt permise o portie normala de aperitiv + o portie de entreu + un desert, un pahar de vin, etc.
  • niciodata sa nu mancati doua mese de sarbatoare succesive. Adica, daca luni seara ati mancat o cina de sarbatoare, marti dimineata nu mancati un mic dejun de sarbatoare. Altfel corpul se va reobisnui cu vechiul mod de a manca si va fi mult mai greu sa reveniti la rutina de consolidare.
In Perioada II, cand aveti dreptul la doua mese de sarbatoare pe saptamana, incercati sa mentineti ceva spatiu intre ele.

O zi de proteine pe saptamana: Joia

Nu in ultimul rand, va trebui, ca o zi pe saptamana sa mancati doar proteine, exact ca si in perioada de atac. Doctorul recomanda ca aceasta zi sa fie joia. Daca cumva, dintr-un motiv exceptional, intr-o saptamana nu puteti mentine joia, atunci mancati proteine miercuri sau vineri, dar saptamana urmatoare intoarceti-va iarasi la ziua de joi.

Taratele de Ovaz

In aceasta perioada consumati 2 linguri de tarate de ovaz pe zi.
Important! Nu sarati peste aceasta etapa de consolidare sau in mod sigur veti redepune toate kilogramele pierdute!

Activitate fizica
25 de minute de mers pe jos pe zi.

Nu uitati de apa, un litru si jumatate obligatoriu pe zi!

Etapa 4 -  Stabilizare definitiva 

Felicitari! Daca ati ajuns in aceasta faza insemna ca organismul dumneavoastra nu numai ca a ajuns la greutatea dorita ci a si reusit sa o mentina si nu mai este in defensiva!

In aceasta etapa exista trei masuri esentiale care trebuie urmate pentru tot restul vietii pentru a impiedica redepunerea kilogramelor pierdute atat de greu. Acestea sunt:


    1. Joia doar proteine
    2. Abandonarea ascensorului in favoarea mersului pe scari
    3. Continuati sa consumati 3 linguri de ovaz pe zi

      In rezumat Perioada de Stabilizare Definitiva consta in urmatoarele:
      • Toate alimentele din perioada de consolidare plus orice alte alimente
      • Tineti minte toate sugestiile si lucrurile pe care le-ati invatat in perioada regimului
      • Joia va fi de fiecare data o zi doar de proteine
      • Inlocuiti mersului cu ascensorul cu mersul pe scari
      • 3 linguri de tarate de ovaz pe zi
      Pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul www.dietadukan.ro

      Mai mult decat o dieta, ea a devenit pentru mine un stil de viata.

      Va doresc succes la pierderea in kilograme!



      4 comentarii:

      Anonim spunea...

      Cred ca Dieta Dukan este una dintre cele mai eficiente diete de slabit! Am urmat pas cu pas aceasta dieta si am slabit in total 13 kg! Sunt foarte multumit de ea!

      Admin spunea...

      Este adevarat, Dieta Dukan a avut rezultate exceptionale si in cazul meu. Dieta este foarte populara si printre vedetele internationale, care au slabit cu ajutorul ei. O recomand cu incredere tuturor celor care vor sa slabeasca!

      Admin spunea...

      Multumesc! Ai dreptate, Dukan este o dieta care da rezultate foarte bune. Succes!

      Anonim spunea...

      Am tinut si eu dieta si am slabit foarte mult, dar m-am imbolnavit:( am dat in anemie, probleme la rinichi .. plus triplu kg puse inapoi.. aveti grija sa nu patiti ca mine ..