12 decembrie 2013

Importanta culorilor in viata noastra

Inca o zi minunata, incarcata de evenimente de tot felul se incheie si, dupa o baie relaxanta, mai ai nevoie doar de patul si perna ta moale care te imbie sa te apropii si sa te arunci in superba lenjerie de bumbac ce-ti va colora visele in nuante asemanatoare cu cele imprimate pe ea.

Culorile a caror istorie nu este nicio indoiala ca este strans legata de istoria vopselei. In zilele noastre, din aproximativ 98 de limbi studiate de Universitatea Oxford intr-un studiu despre originile vopselei, limba engleza contine cei mai multi termeni care desemneaza culoarea - 11 termeni : negru, alb, rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, violet, roz, gri si maro. Restul termenilor care desemneaza nuante sunt fie derivate din primele 11 (albastru deschis, verde albastrui etc), fie imprumutate din natura: auriu, argintiu etc.


Una din cele mai vechi descoperiri in aria culorilor este cea a filozofului Platon care a realizat ca daca se mixeaza 2 culori, o a treia este produsa si astfel nici una din cele 2 culori nu mai exista. 

Omul preistoric a descoperit culoarea rosie folosind oxid de fier pentru a desena peretii cavernelor in care traia. Insa Egiptenii au fost cei care si-au dat interesul in crearea unor vopsele in adevaratul sens al cuvantului. Ei au inventat pigmentii, realizandu-i din substante extrase din sol. Ei au pus in evidenta galbenul, portocaliul si rosul. Romulanii au descoperit culoarea violet. Aceasta se obtinea prin strivirea unor moluste ce aveau o culoare violet-verzuie. Aztecii preparau vopsea rosie din cochiile gandacilor iar spaniolii au introdus in Europa, in 1500, culoarea rosu carmin. Indienii foloseau in acele vremuri un tip de vopsea de culoare galbena care se realiza din urina de vaca amestecata cu lut. India fiind in acele vremuri o colonie, vopseaua era transportata la Londra pentru purificare. Pana in secolul XVI vopselele erau produse din substante naturale extrase din arbori si diverse plante. Din acest motiv, majoritatea vopselelor se produceau in zonele tropicale si subtropicale, cum ar fi America Centrala si India, unde exista vegetatia care asigura producerea de pigmenti.

Pe la mijlocul anului 1880 au inceput sa apara din ce in ce mai multe fabricute de vopsele in centrele industriale din lume. Aparitia liniilor industriale mecanizate a facut mai usoara dezvoltarea acestei industrii. Raspandirea geografica a fabricilor de vopsea s-a datorat in mare parte faptului ca transportul vopselelor gata mixate suporta costuri foarte mari.

Compania detinuta de Sherwin si Williams in SUA a incercat, timp de 10 ani, sa dezvolte o vopsea a carei particule sa adere perfect la suprafata vopsita. In 1880 ei au reusit sa creeze o formula care, din punctul de vedere al calitatii, a depasit toate celelalte vopsele prezente pe piata in acel moment. 

Aceasta companie a dat startul cercetarilor in materie de vopsea si tot mai multi producatori au investit in cercetare, producand vopsele mai bune si intr-o gama de culori mai variata.

Pe langa faptul ca Revolutia Industriala a ajutat la eficientizarea productiei de vopsea, aceasta a creat si o piata de desfacere pentru producatorii de vopsea. De la o masina pana la un televizor, producatorii au nevoie de vopsea pentru a infrumuseta, proteja si mari viata produselor lor. 

Desi poate ca uneori nu ne dam seama de importanta culorilor in viata noastra, ele ajuta in realizarea unor lenjerii de pat impresionante si de calitate, intr-un cuvant la cresterea confortului din vietile noastre.

Niciun comentariu: